SEO aнализи

Анализирането на конкуренцията във вашата ниша е една от стъпките които трябва да направим преди да се започне оптимизацията на сайта ви.

Анализ на конкурентите започва с изследване на най-големите и известни конкуренти. Тези, които са постигнали нещо досега или дори са успели да наложат

Какво по различно прави лидера във вашата ниша

Интересно ли ви е кога е закупен домейна на конкурента ви. Как се е променял сайта му във времето. Кой е собственика на домейна, къде се хоства, колко страници има в сайта.Информация за цялостната му стратегия ако има такава. Линк билдинг, адрес, телефон, уеб дизайн фирмата изработила сайта, кой оптимизира сайта и как? Посещенията в конкурентния сайт, колко на брой са от кои думи идват посетителите, колко са на ден и от коя локация (град) влизат посетителите му и тн....

Анализ на социалните мрежи

Следващото, на което трябва да обърнем внимание, е как конкуренцията ангажира своите потребители посредством социалните мрежи.
Можете да научите много от това, но в същото време доста практики да се окажат трудни за повторно прилагане или копиране. Добрата общност и богатата клиентска база не се изграждат за една нощ. Затова и трябва да научите всичко, което може да заемете от конкурентите си, но в същото време да го пригодите към своите собствени възможности и ресурси.

Разберете кои са Вашите  основни конкуренти

Добре е да проверите кои конкуренти имат най-добри позиции в Google за ключовите думи, специфични за Вашата индустрия. Направете списък с основните ключови думи, които носят трафик към сайта Ви и след това ги потърсете в Google. Ако все още нямате онлайн магазин и правите предварително проучване, потърсете практически приложимите ключови думи..

Направете списък с негативите и предимствата на конкуренцията

След като вече имате представа срещу кого се изправяте, разгледайте онлайн магазините на конкуренцията. Разучете ги и съставете списък с нещата, които харесвате в тях, както и тези, които не Ви допадат. Задайте си следните въпроси:
 - Как те правят своите предложения?
 - Какви са цените им спрямо Вашите?
 - Какви са фотографиите и описанията към продуктовия им каталог?
 - Какви са цените и условията им за доставка?
 - Какви са техните призиви за действие и колко очевидни са?
 - Имат ли списък с имейли на клиенти?
 - Оптимизиран ли е сайтът им за мобилни устройства?
 - Какво е присъствието им в медиите; кои платформи използват; колко често общуват с клиентите си и по какъв начин водят диалог с тях?.