Oнлайн маркетинг с фейсбук и гугъл, предимства и недостатъци през моя поглед

Няма нужда да споменавам за нарастващите продажби  със силата на интернет. Пример за това е че
ти си точно на тази страница  защото  те  интересуват възможностите за развиване на онлайн
търговията използвайки фейсбук или гугъл.Всъщност вече всичко е онлайн, дори и най-известните
телевизионни канали рекламират страниците . В тази статия ще разкажа за моята  гледна  точка относно онлаин маркетинга с използването на тези мощни средства за търговия – фейсбук и гугъл.
Ще започна със seo маркетинга защото е най популярен и се използва от доста дълго време, още от
зората на първите търсачки. като лидер  и най популярна търсачка в българия  ще акцентирам  на  гугъл

Предимствата и недостатъците на гугъл за онлайн маркетинг.

Много хора осъзнаха възможността да се сдобият с нови клиенти от собствения си сайт използвайки
гугъл, но и не са малко тези които мислят че притежаването на сайт е достатъчно дори и той да е невидим или зле позициониран в търсачката. Какъв би трябвало да е гугъл и какво не ми харесва в търсачката е друга  тема но,  мога да ви кажа че ако имате сайт който е приятелски настроен към  тази търсачка вие ще извлечете много ползи и нови клиенти.  Механизмат на този маркетинг е прост клиентът търси а гугъл му сервира резултатите клиентът отваря  достъпните страници предимно от първите две и много рядко посещава 4-5-6… страница
разглежда вашият сайт и в зависимост от начина по който вие представяте вашия продукт можете да спечелите много нови клиенти. В маркетинга използващ гугъл можете  да използвате платените реками и да продавате като заплащате цена която вие определяте за клик на сайта.

Неудобствата са  също много  ако  сте собственик на  сайт трябва да положите усилия и средства
за seo оптимизация за  да сте  в челните страници с резултати от търсенето. Добри резултати се постигат бавно и в много случаи това излиза скъпо.

Предимствата и недостатъците на фейсбук.
Фейсбук набра огромна сила и в българия през последните две години броят на потребителите се
увеличава  ежедневно, както и времете за престой в тази социална мрежа. Предимствата на фейсбук като средство за онлайн маркетинг са много и може би за това все повече компании осъзнаващи силата на социалната комуникация се ориентираха във фейсбук. Тук принципът за извличане на ползи е доста по сложен. За да ви обърнат внимание вие трябва да сте социален да комуникирате с хората и да ги провокирате те да ви харесват и коментират.Да сте интересен и да спечелите симпатиите на много потенциални клиенти. Притежаването на фен страница в която публикува само собственикът и не може да ви донесе дори и минимални ползи.Досаждането с агресивни реклами може да ви навреди и ефекта да стане обратен.Предполагам че вече си станал приятел на някой ресторант който всяка седмица те кани на събитето „жива музика“ звучи доста смешно но така стоят нещата във фейсбук:) Стена на фирмена страница пълна с рекламни материяли и промоции и никаква обратна връзка с хора едва ли ще ти донесе някаква полза. Основното предимство на фейсбук пред гугъл в онлайн маткетингът е пъргавината. Една добре оформена ландинг страница за реклама може да бъде видяна от стотици посетители само за един ден.Не малко предимство е че страница във фейсбук може да си направиш безплатно.

Недодостатъците на фейсбук
Аудиторията не е толкова голяма все още,за търсенето на продукт или услуга се използва гугъл търсачката на фейсбук е все още джудже и не се използва толкова често за търсене на стоки и услуги
Зключения

Двете водещи компании са най-мощното и ефективно средство за намиране на нови клиенти . За гугъл ти трябва seo специалист,  фейсбук е много мощно средство за реклама .

сео оптимизация на сайтове за гугъл